DOE DE GRATIS CHALLENGE

ONZE KIJK OP TIJD, WERK & GELD  

De No-Nonsense Manier Om Jouw Gevoel Van Vrijheid En Geluk Nu Te Vergroten

Mooi dat je in je drukke schema de tijd neemt om dit blog te lezen. Ik ga je meenemen langs de drie factoren die jou waarschijnlijk dagelijks beïnvloeden, Tijd, Werk en Geld en welk onderling verband er is tussen deze factoren. Ik deel mijn visie met jou hoe je de verhouding tussen deze factoren kan veranderen en welke stappen je kan zetten om meer vrijheid en geluk te ervaren. 

In de afgelopen jaren is er vaak tegen ons gezegd: “Jullie doen het gewoon”, meestal gevolgd door, “dat zou ons nooit lukken” aangevuld met een waaier aan redenen waarom het in de situatie van die persoon niet past. Ook ik heb gedacht dat zoals we nu leven nooit zou lukken. Om ons leven op onze manier in te vullen hebben we veel gedaan en gelaten en is het ook niet ‘gewoon maar even doen’. Wat je belemmert, of positief geformuleerd, waar je in wordt uitgedaagd is hoe je omgaat met de verandering in de verhouding tussen drie factoren Tijd, Werk en Geld.

 

Tijd

Tijd is schaars, iedereen heeft er een bepaalde hoeveelheid van gekregen. Het bijzondere aan tijd is dat het vergaat, heel snel, per seconde neemt het af en vult zich niet meer aan. De ultieme vorm van schaarste. Op sommige momenten lijkt de tijd voorbij te vliegen, in een mum van tijd is er een uur of zelfs een dag voorbij. Daartegenover komt het ook voor dat de tijd voorbij kruipt… tergend langzaam alsof de klok op je werk nooit op 17.00 uur zal komen. En daar heb je de tweede factor, Werk. Ik vind werken een van de mooie vormen om jezelf nuttig en waardevol te maken. Het is een plek waar je jezelf kan ontplooien en ontwikkelen op allerlei vlakken en diverse onderwerpen. Het is heel normaal om een contract af te sluiten met een organisatie, als ZZP-er of door je dienstverband met een bedrijf. Voor de tijd die jij besteedt bij het bedrijf, bijvoorbeeld 40 uur werken per week, krijg je iets terug, een ruilmiddel, voornamelijk uitgedrukt in geld. Euro’s, dollars of misschien wel in bitcoins…

 

Geld, een wereldwijd geaccepteerd ruilmiddel

Geld is ondertussen wereldwijd geaccepteerd als ruilmiddel wat betekent dat je dit overal op onze mooie en prachtige planeet kan inwisselen voor een heerlijke tijd; Vakantie, uitstapjes, weekendjes weg, rondtrekken… het kan allemaal. Natuurlijk ruil je een deel van het geld, misschien wel een heel groot deel, in voor allerlei zaken die we in Nederland normaal vinden om ons geld voor te ruilen. Je betaalt huur of rente en aflossing van een hypotheek in ruil voor je woning. Ook voor gas, water en licht ruil je een deel van je geld in. Om grip te krijgen op onzekere situaties ruil je een ander deel van je geld in voor schijnbare zekerheid in de vorm van een verzekeringspolis, op allerlei gebieden. En natuurlijk hebben we allemaal een onontkoombare ruildeal met de overheid, waar dan ook een heel zwaar woord voor is bedacht, belasting. Leuker kunnen ze het niet maken zeggen ze al enkele jaren, maar door de naam belastingsdienst alleen al te veranderen in bijvoorbeeld Landverbeteringsorganisatie, geeft het mij qua framing in ieder geval een beter gevoel.

Bij veel mensen is het zo dat er in de loop der jaren zoveel ruilafspraken zijn gemaakt dat zij nauwelijks iets kunnen besteden in de tijd die ze over hebben, de momenten dat je niet werkt, vrij hebt. Zij kunnen in de vrije tijd die ze hebben niet doen wat zij het allerliefste zouden doen.

 

Oplossing?

Een oplossing die voor de hand ligt: Harder werken om hoger op te komen en meer geld te verdienen? Je stort je in het werk dat verzet moet worden om de extra inkomsten te verzekeren. Het is bij veel corporate organisaties een ‘catch 22’ situatie. Je maakt een carrièrestapje en ondertussen vraagt de organisatie, in ruil voor een paar procent meer geld, een onevenredige hoeveelheid tijd van jou. Het kan even duren, of misschien realiseert iemand het zich nooit, maar je gaat nog minder tijd overhouden om dat beetje meer geld dat je ontvangt te besteden aan de dingen die je het liefste zou doen.

 

Conclusie?

Sombere conclusie bij deze oplossing? Het is geen oplossing. Je kan nog steeds niet doen wat je allerliefste doet op het moment dat jij dat wilt. Deze sombere conclusie heb ik zelf keihard getrokken. Op dat moment heb ik afstand genomen van mijn dagelijkse leven en tijdens een lang wandelweekend in Limburg bewust geworden van de dingen waar ik gelukkig van wordt.

Ik ben deze geluksfactoren gaan plotten op mijn werk en leven, hoeveel tijd besteedde ik nog aan de activiteiten waarbij ik mijn talenten maximaal benut? Bar weinig op dat moment. Daar heb ik verandering in gebracht en leef nu een vrij leven als digital nomad en experimenteur.

Dat is inderdaad geen woord, maar het houdt in dat ik alleen maar bezig ben met experimenteren, spelen vrij vertaald. En dus te leren.

 

"Ja maar..."

Om hier te komen heb ik allerlei activiteiten ondernomen om meer vrijheid en geluk te ervaren en me los te wrikken uit mijn corporate werkritme. Daarbij loop je tegen diverse barrières aan, barrières die we ook vaak horen in onze cursus zoals de Vrij Leven; “Natuurlijk wil ik graag doen wat ik het liefste doe, maar ik…”

De redenen die na “maar ik…” volgen kan je terug leiden naar Tijd, Werk of Geld, los van de zeer belangrijke factor gezondheid.

“Om de huur te betalen heb ik geld nodig en dat geld verdien ik door fulltime te werken” en “Het is mijn wens om drie maanden te reizen, maar zoveel vrije dagen heb ik niet” of “mijn werk geeft mij veel voldoening, ik zou niet zonder kunnen”.

Deze barrières zijn niet “gewoon” even op te lossen. Het zijn stuk voor stuk dilemma’s. En een dilemma kan je per definitie niet oplossen. Er is maar één manier om met een dilemma om te gaan; Bewuste Keuzes maken. En dit is precies het moment waar veel mensen stoppen, stil blijven staan en accepteren dat de verhoudingen zijn zoals ze zijn. Ze nemen geen beslissing in de keuzes die ze wel kunnen maken. Angela en ik hebben veel keuzes gemaakt en niet altijd even makkelijke of voor de hand liggende keuzes. “Jullie doen het gewoon” heeft dan ook wat meer voeten in de aarde gehad.

Door je perspectief te veranderen op de gevestigde denkbeelden bij Tijd, Werk en Geld. En allerlei grote en kleine 'dingen' te proberen, experimenteren, ben je in staat om de verhouding tussen deze factoren te beïnvloeden en te veranderen.

 

Hoe dan?

Tegenwoordig is de technologie beschikbaar om geld te verdienen met je bezit. Spullen verkopen via marktplaats, aanmelden bij Uber of een kamer verhuren via AirBnB. En zo zijn er nog veel initiatieven te bedenken, zoals koken voor anderen of je verkoopt een stadswandeling aan toeristen in de stad waar je woont. In Nederland is een gangbaar gedachtenpatroon dat je door hard te werken meer geld kan verdienen. Minder gangbaar is het om te bekijken hoe je de kosten die je hebt kan verlagen. Ga maar eens kritisch door alle ‘ruilafspraken’ die jij in de afgelopen jaren hebt opgebouwd, wat heb je echt nodig, wat draagt bij aan je geluk?

 

Is het zo eenvoudig?

Als je dit blog leest lijkt het misschien allemaal eenvoudig en simpel te zijn. Dat is zeker niet waar. Je zal vrij snel spanningen bij jezelf voelen op het moment dat je de verhoudingen gaat veranderen. Toen ik mijn kosten ging verlagen was één van de reducties het tijdens een weekendje weg met vrienden niet in hetzelfde duurdere huisje verblijven, maar in een tentje op een camping vlakbij om de kosten in de hand te houden. Het gaf mij een ongemakkelijk gevoel om dit te vertellen tegen mijn vrienden, zeker omdat we in de jaren daarvoor zonder blikken of blozen mee zouden gaan naar de duurdere optie.

De dilemma’s die iemand ervaart in de verhouding tussen Tijd, Werk en Geld zal bij iedereen verschillen. In alle gevallen is de enige succesfactor dat je een keuze maakt en iets anders doet dan je altijd al deed. Kom in actie! 

Go for it!

Zet de eerste stap naar jouw vrije leven en doe deze gratis challenge! 

 

Om in beweging te komen en meer vrijheid te voelen is het van de gebaande paden afgaan de beste weg. Met deze gratis challenge ga je gegarandeerd stappen zetten. Het is de uitdaging waarmee wij in 2015 gestart zijn. De start van ons vrije leven! 

START NU DIRECT MET DE CHALLENGE!

Daag jij jezelf uit? Laat hieronder je mailadres achter. 

Ons verhaal in de media

Al werkend de wereld rondreizen als digital nomad. Angela vertelt hoe zij dit leven als vrouw ervaart.

Vind het artikel via deze link

Lees ook...

Waarom kozen wij ervoor om te gaan reizen en locatieonafhankelijk werken? We vertellen het in dit blog.

Lees ook dit blog
Reizen & Locatieonafhankelijk werken