GRATIS HANDLEIDING REIZENDE LEEFSTIJL

De eerste weken op pad met onze camper  

Nieuw avontuur als nomadische familie

Startend op een kleinschalige camping in het midden van de natuur.

Wil je met de camper een plek vinden, midden in de natuur waar het nog écht stil is? Of denk je er aan om voor langere tijd met je gezin in een camper te reizen? Als Dutch Nomad Couple wonen we in onze VW california camper en hebben een prachtige camping in Nederland ontdekt, direct aan de rand van natuurgebied Weerribben-Wieden. Hoe we het leven in een camper ervaren én waar deze kleinschalige camping is, lees je in dit blog. 

 

Voorzichtig rijden we de garage uit nadat we een uitgebreide uitleg hebben gehad over onze VW California camper. Voor de eerste keer deden we het dak dicht, iets wat we nog vaak zullen gaan doen. Stapvoets rollen we het hek uit, op weg naar nieuwe avonturen. We kunnen alle kanten op. Nu kiezen we ervoor om richting het noorden van Nederland te rijden. Er is plek op een kleinschalige camping, in het gehucht Paasloo, vlakbij Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zonder al te veel voorbereidingen beginnen we aan een nieuwe fase in ons nomadische leven. 

De droom van een camper sluimerde al langer. Sterker nog, de vonk om ons ‘perfecte plaatje’ los te laten en te kiezen voor een vrij leven, sloeg over tijdens een romantische campertrip in 2015 door de Provence. Het vrije gevoel dat de VW T2, Margot heette deze camper, ons gaf, hebben we niet meer losgelaten. Zelf je weg kiezen die je in slaat, je laten verrassen door wat er op je pad komt. Inmiddels is het de metafoor voor hoe we sinds 2015 samen in het leven staan. 

Camping de Houtwal Camper Dutch Nomad Couple
Onze plek op de Houtwal, in het groen.

Eerder waren we er nog niet aan toe om de stap naar een camper te zetten. Andere culturen en wonen in een omgeving die ongeorganiseerd lijkt, trok ons de afgelopen jaren naar Mexico, Chili, Argentinië, Marokko … Zoveel mooie ervaringen. Eén van de redenen waarom we ervoor kozen om terug naar Mexico te reizen nadat we eind maart 2022 ons huis hadden verkocht.

 

Na twee woelige jaren weer op reis. Slechts een rolkoffer, backpack en wat losse rugzakken, het is alles wat we hebben op het moment dat we de stempels van de Mexicaanse immigratiedienst in ons paspoort krijgen. 

 

Genietend van de warmte van de Mexicaanse cultuur stellen we elkaar de vraag of we ons nu echt nomadisch voelen. Grotendeels wel, maar op het moment dat we ons opmaken voor de reis naar een volgende plek in Mexico, voelen we niet de vrijheid die we willen voelen. Niet onafhankelijk qua mobiliteit. Beperkt.

El Cuyo Onbekend Mexico

Rust, ruimte en remote. El Cuyo in Mexico verraste ons.

Een camper. Dat is ultieme vrijheid. Een oude droom borrelt op. Via wilde ideeën om met een 4x4 door Latijns Amerika te trekken of een oud busje te kopen in Mexico en daarmee te kamperen, kijken we ook op de site van Scharphof Campers. En ja hoor. Daar staat’ie. De Volkswagen California in precies de kleuren waar we van dromen. Wit met brons en een warm interieur. 

 

“Eind juni komt hij binnen. Reserveren? Maar jullie zitten in Mexico vertelde je net?’. Thijs Scharphof is even verbaasd als enthousiast als we ons plan en idee vertellen. Hij reserveert de camper voor ons, wij boeken de tickets terug naar Europa. 

 

Met de naweeën van de jetlag in ons lijf starten we met deze nieuwe fase in ons nomadische leven. Van het ene uiterste in het andere, het is zoals het vaak gaat bij ons. Niet lang nadenken, doen. In beweging komen, keuzes maken. 

Camping de Houtwal Caribbean
Camping de Houtwal Bloemen plukken
Camping de Houtwal winkeltje
Camping de Houtwal schommel

De eerste dagen staan we in het groen bij Camping De Houtwal.

Omdat we geen huis meer bezitten, en daarmee ook geen ‘uitzet’, is er geen bord, beker of mes in de camper. Dat gaan we stap voor stap aanschaffen, kijken wat we nodig hebben om minimalistisch te blijven. Ook denken we dat het een uitdaging zal zijn om een kampeerplek te vinden. We horen om ons heen dat alle campings vol staan zo midden in de zomer. 

 

Een aantal jaar geleden trokken we in een camper met de drie maanden oude Philou door Europa. Tijdens die trip maakten we kennis met Campspace. Een platform waar je unieke kampeerplekken vindt, bij mensen in de achtertuin en altijd in de natuur. Het is de site waar we camping De Houtwal vinden. De foto’s zien er gezellig uit én ze hebben een overdekte keuken met daarbij alle keukenspullen die we nodig hebben om onze maaltijden te bereiden. De reviews trekken ons helemaal over de streep.

 

Zo komt het dat onze tweekleurige trots hier zijn dak omhoog doet en we de luifel uitdraaien. De stoeltjes komen uit de achterklep, de tafel uit de zijdeur. Wijntje gaat open … we halen twee glazen uit de Camping Lounge, Salut! Het camperleven is begonnen.

Camping de Houtwal Plekken

Chillen in een strandstoel, hangmat of in de camping lounge. Zo'n fijne plek om lekker bij te komen.

Al snel loopt één van ons naar de achterklep om ‘even iets te pakken’. Dat loopje maken we meerdere keren, steeds om weer ‘even iets’ te pakken. ’s Avonds draaien we om elkaar heen. Het bed moet opgemaakt worden, de bank gaat plat en waar liggen mijn kleren? Philou slaapt boven, in haar kamer. Later kruipt Angela naast haar. Ze geeft nog borstvoeding, en om midden in de nacht omhoog te klimmen … Waar we in een appartement snel onze route vinden, kost dat in de camper meer tijd.

 

De nacht is rustig. Koel en fris. Als we de schuifdeur open doen, komt de geur van de zomerochtend met een vlaag naar binnen. Met de druppels van de dauw tussen de tenen haal ik water om koffie te zetten, de watertank moeten we nog vullen. Twee kleine schepjes koffie gaan in de Bialetti. Het gepruttel, de geur en het inschenken, het blijft, ook in Nederland, een mooie manier om de dag te starten.

Camping de Houtwal Dutch Nomad Couple

De wilde bloemen direct voor de camper.

Met de Weerribben als achtertuin stappen we voor de eerste keer in ons leven op een elektrische fiets. Dat het toch wel fijn is geven we allebei, na 40 km fietsen, schoorvoetend toe. De stevige wind voelt door de elektromotor een stuk minder sterk én we konden een groot deel van dit mooie gebied zien.

 

Via de knooppunten, geniaal systeem overigens, ontdekken we Dwarsgracht, het kleine Giethoorn, fietsen we in één minuut door Nederland én joelt Philou vrolijk bij ieder bruggetje dat we in Kalenberg overrijden. Vlak voordat we de elektrische fietsen weer inleveren, nemen we het beroemde pontje van Joolen. 

 

Bruggetjes, kanalen en fris groene natuur, de Weerribben-Wieden ontdekken op de fiets.

 

Dat we een groot deel van onze fietstocht zo’n negentig jaar geleden langs de kustlijn van Overijssel hebben gefietst blijft ons fascineren. De golven van de Zuiderzee zijn niet meer zichtbaar in Blokzijl of Kuinre. Wel zien we meerdere vrouwen in de typische klederdracht zoals we de plaatjes kennen uit Spakenburg of Volendam. Wat moet dat een verandering zijn geweest voor de gezinnen en families die daar woonden. Een compleet ander leven, geen zee, geen visserij en alles wat daarbij kwam kijken. Het is een deel uit de Nederlandse geschiedenis waar we op school heel weinig over hebben gehoord. 

Wanneer we terugkomen op de Houtwal staat de camper in een mum van tijd. We krijgen de draai te pakken. Eerst het dak open, de stroom erin en dan de luifel uit. Vanavond eten we mee met de Hamburgeravond op de camping, heerlijk in de avondzon. Overigens deden we eerder al mee met het schilderen van de Alpaca’s en at Philou heerlijke marshmallows en croissantjes, geroosterd boven het kampvuur.  

Camping de Houtwal Eten
Camping de Houtwal Marshmallows

Verse hamburgers, met liefde bereid door Yvonne en Justin.

Niet eerder waren we in dit gebied geweest, Paasloo was totaal onbekend. Pratend met Yvonne, de eigenaresse van de camping, herkennen we allemaal het gevoel dat we krijgen wanneer je boodschappen doet bij een Coop of een Spar. Een vakantiegevoel, en dat lukt hier prima in deze omgeving. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door de lokale specialiteiten die je er vindt. Lekkernijen zoals Blokzijler Brok en Fries suikerbrood, want ja, Friesland is op steenworp afstand. 

Camping de Houtwal Camper

Dag Houtwal, tot snel ...

Wat een fijne start van ons camper leven. Camping de Houtwal is sowieso een aanrader. Niet alleen om de mooie locatie of de vrolijke aankleding en sfeer. De spontaniteit van Yvonne en Justin werkt aanstekelijk. Alleen daarom al een warme aanbeveling om deze verborgen parel te bezoeken. Helemaal als je denkt dat je niet van kamperen houdt!

 

 

Camping de Houtwal Paasloo
Camping de Houtwal In de zandbak
Camping de Houtwal Paasloo Kindvriendelijk
Camping de Houtwal Bloementuin

Je reizende leefstijl ontwerpen?

Download de gratis handleiding! 

 

Om in beweging te komen en meer vrijheid te voelen is het van de gebaande paden afgaan de beste weg. Met deze gratis handleiding ga je gegarandeerd stappen zetten. Het is de basis van de actie's waarmee wij in 2015 gestart zijn. De start van onze reizende leefstijl! 

Ontvang de gratis handleiding direct in je mailbox.

Lees ook...

Waarom kozen wij ervoor om te gaan reizen en locatieonafhankelijk werken? We vertellen het in dit blog.

Of bekijk de video
Reizen & Locatieonafhankelijk werken